פרשת טוגדר: בניגוד לדיווחים לבורסה – אין גידול קנאביס באוגנדה

החברה הבורסאית שמקווה להיכנס לעסקי הקנאביס הודיעה שתתחיל לגדל קנאביס באוגנדה בסוף חודש אוגוסט, בשיתוף עם חברה מקומית, אך בחלוף חודש וחצי טרם נשתלו הצמחים. בכירים בממשלת אוגנדה, כולל שר החקלאות עמו נפגשנו אישית, מכחישים כי ניתן כל אישור לגידול קנאביס במדינה. אתר החברה האוגנדית הוסר בינתיים מהרשת לאחר פנייתנו.

בין החודשים מרץ-אפריל השנה (2018) זינק שווי מניית החברה הציבורית “טוגדר” ביותר מ-700%, זאת בעקבות רצף דיווחים לבורסה על הסכם מפתיע להקמת חממת קנאביס רפואי באוגנדה למטרות ייצוא.

בהודעות הרשמיות הצהירו מנהלי טוגדר כי בתוך חצי שנה תושלם הקמת החממות באוגנדה וכי עד תחילת חודש ספטמבר כבר יישתלו בחממה שתילי קנאביס ראשונים.

הכרזות אלו והזינוק בשווי המניה הפכו את “טוגדר” למניית הקנאביס הפופולרית ביותר בישראל וכזו שהפכה למן “סמן קדמי” לכל פעילות מניות הקנאביס בבורסה. כשהיא עלתה, כולן עלו. כשהיא ירדה, כולן ירדו איתה.

מניית טוגדר
הזינוק בשווי מניית “טוגדר” בעקבות הדיווחים על הקמת חוות קנאביס רפואי באוגנדה (צילום מסך – אתר ‘גלובס’)

הערך הגבוה, התלהבות המשקיעים, והכסף הגדול שזרם למנייה מהציבור, הובילו כבר אז להרמת גבות בקרב מי שמעורה בפרטים הקטנים. הסיבה לכך היא שנכון לאותם ימים, ולמעשה גם היום, ישנן רק 3 מדינות באפריקה שהתירו באופן רשמי גידול קנאביס רפואי. אוגנדה היא לא אחת מהן (לסוטו, זימבבואה וזמביה).

בדיווחי החברה מסרו מנהלי טוגדר, ניר סוסינסקי, נסים ברכה וגיא עטיה, כי הגיעו להסכם עם חברה מקומית, שאת שמה העדיפו לשמור בסוד, המגדלת לכאורה קנאביס רפואי באוגנדה ברישיון מאז שנת 2012. עוד דיווחה החברה לבורסה כי סיימה בהצלחה הליך של יבוא זרעי קנאביס מהולנד, לכאורה באישור משרד החקלאות האוגנדי.

למרות שהוצג לוח זמנים ברור, נכון להיום – כחצי שנה לאחר מכן – עדיין לא הושלמה הקמת החממות או שתילת צמחי הקנאביס כמובטח. מנהלי החברה מתעקשים שבקרוב זה יקרה, אך גורמים רשמיים בכירים באוגנדה טוענים כי הדבר כלל לא הותר.

מנהלי חברת טוגדר: ניר סוסינסקי, נסים ברכה, גיא עטיה (צילום: יחצ)
מנהלי חברת טוגדר: ניר סוסינסקי, נסים ברכה, גיא עטיה (צילום: יחצ)

בחודש שעבר זכה מגזין קנאביס להיפגש באופן אישי עם שר החקלאות של אוגנדה, וינסנט סמפייה (Vincent Ssempijja), שטען בתוקף שאף חברה ישראלית לא קיבלה אישור לגידול קנאביס רפואי במדינה, למרות הדיווחים על כך בבורסה הישראלית.

“כל חברה שרוצה לגדל קנאביס באוגנדה צריכה לעבור דרכי כדי לקבל אישור,” הבהיר השר סמפייה והתייחס ספציפית גם לדיווחים בישראל כשקבע כי “אין תכנית לגידול קנאביס באוגנדה ב-2018 ואין חברה שגידלה קנאביס באוגנדה מאז 2012 כפי שנטען”.

“קנאביס אינו חוקי אצלנו,” הדגיש ופירט בנוסף על מלחמתה העיקשת של ממשלת אוגנדה בתופעה ההולכת ומתרחבת של גידול קנאביס לא חוקי במדינה, שהפכה בשנים האחרונות לצומת מרכזי לסחר בשוק השחור ביבשת כולה.

שר החקלאות של אוגנדה וינסנט סמפייה בפגישה עם מגזין קנאביס
שר החקלאות של אוגנדה וינסנט סמפייה בפגישה עם מגזין קנאביס

בפגישה נכח גם פרופסור מאוניברסיטת “מקררה” (Makarere) – הגדולה באוניברסיטאות אוגנדה – שציין כי אמנם זכורה לו חברה ישראלית שפנתה אליהם בסוף שנת 2017 בבקשה לקבל אישור לגידול קנאביס, אך לדבריו אישור כזה לא ניתן.

עוד הסביר הפרופסור כי בעקבות פניותנו הוא בדק את הדברים מול הגורמים הבכירים ביותר בממשלת אוגנדה, כולל מול הגברת הראשונה של אוגנדה המשמשת בתפקיד שרת החינוך, וגם שם שללו את הדברים.

לצד ההכרזה על גידול קנאביס באוגנדה, ודיווח נוסף על כך שהחברה במו”מ להקמת מפעל קנאביס במדינה יחד עם חברת “פנאקסיה” הישראלית, דיווחה מאז טוגדר גם על השלמת ייבוא מוצלח של זרעי קנאביס מהולנד לחברה האוגנדית עימה היא משתפת פעולה – לכאורה באישור של משרד החקלאות במדינה. גם טענה זו הוכחשה על ידי שר החקלאות בפגישה עמנו.

מלבד שר החקלאות שוחחנו בשבועות האחרונים גם עם גורמים אחרים בממשלת אוגנדה, כולל הקומישינר של המשרד לבטחון פנים, אך כולם חזרו על אותם דברים והבהירו שבניגוד לפרסומים בישראל טרם ניתן אישור לגידול וייצוא קנאביס רפואי לחברה כלשהי במדינה האפריקאית.

דובר משרד הבריאות של אוגנדה למשל, עמנואל איינביונה (Emmanuel Ainebyoona), הכחיש גם הוא אישור כזה שניתן לכאורה על ידם, והסכים למסור כי הוא “חושד שמדובר בפרשנות שגויה” לומר שמשרד הבריאות אישר לחברה ישראלית לגדל קנאביס רפואי באוגנדה.

לאורך התקופה סירבו מנהלי טוגדר לחשוף את שמה של החברה האוגנדית עמה חתמו על הסכם לגידול קנאביס רפואי, אך לאחר תחקיר קצר שערכנו עלה כי מדובר בחברה בשם Industrial Hemp LTD (המפ תעשייתי בע”מ).

המפ (Hemp) הוא כידוע קנאביס תעשייתי, ולא רפואי. הוא המכיל כמויות מזעריות של חומרים פעילים ואישורים לגידול וייצוא שלו נפוצים במדינות רבות בעולם. עם זאת הוא אינו עומד בהגדרות הנדרשות להפקת קנאביס רפואי לטיפול בחולים או לממכר בבתי מרקחת.

באתר החברה האוגנדית (כאן), שהוסר במפתיע מהרשת יממה לאחר פנייתנו אליהם, הופיע סרטון בו נראה אחד ממנהלי החברה כשהוא מציג לראווה מסמכים שונים וכן בקבוקוני שמן קנאביס שלדבריו הופק על ידי החברה:

https://vimeo.com/256966592

בשיחה טלפונית שקיימנו עם נציג Industrial Hemp הוא התקשה למסור פרטים מלאים ואף נשמע מעט מבוהל מעצם הפנייה שלנו אליו. הוא הדגיש כי ההיתרים שהוא מחזיק הינם לגידול “המפ רפואי” בלבד ולייצור וייצוא של “המפ” בלבד לדבריו. הוא אף התעקש שכלל אינו מכיר חברה ישראלית בשם “טוגדר” וגם טען שאינו מכיר אישור שניתן ליבוא זרעי קנאביס מהולנד שלכאורה לפי הודעת טוגדר הגיע אליו.

בשיחות שערכנו עם גורמים מקצועיים באוגנדה סיפקו אלו הסבר אפשרי לפרשה. לדבריהם ייתכן שגורם בכיר כלשהו בממשלה נתן אישור בלתי רשמי להתחיל בהקמת חממות קנאביס, אך ככל הנראה בעקבות פניות מעיתונאים לגורמים הרשמיים סוכל המהלך.

הממצאים הנ”ל מבססים עוד יותר דיווח קודם בנושא זה, שפורסם בחודש יולי השנה, בו הבהיר גם דובר משטרת אוגנדה אמיליאן קאימה (Emilian Kayima) כי המשטרה אינה מכירה אישור שניתן לגידול קנאביס רפואי במדינה. גם באזיל אייר (Basil Ajer), דובר רשות ההשקעות האוגנדית (UIA), המקבילה לרשות ניירות ערך בישראל, מסר כי לא ידוע להם על רישיון גידול שכזה.

למרות שהמועד שקבעו לשתילת הקנאביס באוגנדה כבר חלף לפני מספר שבועות, מנהלי טוגדר טרם עדכנו את הבורסה בדבר העיכוב החריג ועומדים גם היום על עמדתם כי הכל מתנהל כשורה.

מהחברה נמסר בתגובה כי “הפעילות באוגנדה, עם צוות עבודה של כ-100 פועלים ומנהלים, מתקדמת בהתאם לתוכניות החברה. עם השלמת החווה באוגנדה, מתכוונת החברה להתחיל בגידול קנאביס רפואי כבר בחודש הבא, כך שיחד עם החווה המוקמת בישראל, מכירות ראשוניות צפויות כבר ברבעון הראשון של 2019”.

חברת פנאקסיה מסרה: “אין תגובה”. רשות ניירות ערך מסרה כי “הרשות אינה מתייחסת לפעילותה מול הגופים המפוקחים”.

המשך קריאה
Back to top button
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר